LOKALPRODUSERT MAT, UTEN MELLOMLEDD -Utlevering i Lillestrøm Foto: Gabriel Kielland

REKO-RINGER I NORGE

En REKO-ring er et matnettverk der flere lokalmatprodusenter annonserer varer i en felles Facebook-gruppe. Kundene forhåndsbestiller varer via Facebook-gruppen. Bestilte varer leveres ut til kunder til oppsatt tid på et fast sted.

Første REKO-ring ble etablert november 2017. 15 Juni 2018 er det 20 aktive ringer og ca.10 som planlegger oppstart i løpet av sommeren.  

Tilsammen er det Ca. 60 000 kunder tilknyttet de ulike REKO-ringene og 300 produsenter som selger varer.

Ønsker man en REKO-ring der man bor og ikke finner den på listen her kan man enkelt opprette en. Det er en del ringer som er i planleggingsfasen så lurt å forhøre deg litt rundt før man finner på kruttet. 

 FINN AKTIVE REKO RINGER HER:

Trondheim 

Førde 

Florø

Valdres

LILLESTRØM

Ringerike

Sandvika 

Hamar 

Horten 

BERGEN - ÅSANE 

BERGEN - FYLLINGSDALEN 

HADELAND

HØNEFOSS

Kristiansund 

Finnskogen 

Lillehammer 

VOSS

ÅLESUND

ÅRNES

REKO-RINGER UNDER OPPSTART 

Østfold 

Sandefjord

Tromsø 

Fredrikstad 

Askim 

Larvik 

Kongsvinger

Grendland


 


 

Starte en REKO-ring

For å starte en REKO-ring må det være fortrinnsvis en kunde eller flere kunder som ønsker en REKO-ring der de bor. De oppretter først en Facebook gruppe som heter  ‘REKO-ringen (navnet på stedet….)’ Så kontakter man lokale produsenter som man gjerne ønsker at skal selge varer i REKO-ringen.

Den administrative delen i en REKO-ring er en viktig bit. De som er administratorer må skape engasjement og holde struktur, finne en egnet utleveringsplass og gjerne kontakte lokal presse for å få saken dekket i lokale aviser.  Det er også viktig at det er noen som tar imot innspill og tilbakemeldinger fra kunder og produsenter og gjør eventuelle endringer etter hvert som REKO-ringen utvikler seg. Det er viktig for å få REKO-ringen stor og attraktiv med et bredt utvalg av varer fra mange forskjellige produsenter. Når man har funnet en del produsenter og en real gjeng med engasjerte kunder setter man opp en premieredato for første utlevering.

Varer som selger godt gjennom REKO-ring 

 

Hverdagslige produkter som yoghurt, melk, mel, surdeigsbrød, grønnsaker og egg viser seg å være svært etterspurt. REKO-ringer har gitt produsenter en unik mulighet til å utvikle gården og satse på mer salg lokalt. Mange kunder er opptatt av å støtte lokale produsenter som driver ekstensiv drift – særlig produsenter som velger bort importert kraftfor og kjemiske sprøytemidler. 

Det er enorm etterspørsel etter varer der produsentene har gjort ekstra tiltak for å bedre dyrevelferd – for eksempel utegris, gårdsegg fra høner som går for det meste ute, gressforet dyr som gir sunnere kjøtt og melk-  ferske lokale grønnsaker som gjerne er økologiske er også en virkelig REKO-hit. Men det er mange ulike varer og det er det som gjør REKO-ringene så unike da man har et stort mangfold av ulike varer- Produsenter som driver stort, smått, økologisk og konvensjonelt, foredlete varer og råvarer. Alt på et sted!

Det er og et stort mangfold av kunder med ulike ønsker og preferanser. Her er det hipstere, bestemødre, gourmander, økofreaks, lokalpatrioter og prisjegere. Alle er med og produsenter blir stadig overrasket over hvordan lokal mat engasjerer en stadig større kundekrets!! Kundene er motivert til å handle gjennom REKO-ringen av mange ulike årsaker som gjør REKO-ringen spennende og gir nye muligheter for unike produksjoner. 

 

REKO NORGE er en felles side der vi skal legge ut aktuell informasjon og deler REKO historier.

Hvis du er produsent og ønsker å selge godkjente egenproduserte produkter melder man seg inn i en nærliggende  REKO-ring.  Etter man har satt seg inn i retningslinjene til gruppen og admin i gruppen godkjenner produktene er det bare å legge ut annonse for neste utlevering. Det vil i være en produsentgruppe tilknyttet til hver REKO-ring der produsenter planlegger utleveringer. 

Hvis man lurer på noe eller trenger hjelp med oppstart kan man få innspill hos denne ADMINISTRATOR gruppen. Her er de fleste REKO-administratorer samlet og kan gi tips og råd.  

Jeg er også tilgjengelig om det er behov for oppstarthjelp 

Rebekka Bond på rebekka@smabrukarlaget.no 

Kan nåes på telefon: 45059671


Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Akersgata 41
0158 Oslo

Telefon sentralbord: 22 00 59 10
E-post: post@smabrukarlaget.no

Organisasjonsnummer: 970 16 7943

Kontonummer: 8101.05.36928

Utviklet av Imaker as