Norge trenger kombigeita!

NRKs program «FBI redder høna» presenterte i går, onsdag 25. januar, situasjonen for bukkekillinger i de fleste geitmelkproduksjoner i Norge.
– Vi i Norsk Bonde- og Småbrukarlag synes det er flott at NRK har satt fokus på det skjulte matsvinnet i samfunnet. Å destruere bukkekillinger rett etter fødsel har flere uetiske aspekt ved seg, og er et resultat av at kostnadseffektivitet trumfer ressurseffektivitet innen matproduksjon. Dette er vår organisasjon svært opptatt av, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Siden vi i Norge mistet tradisjonen med å bruke kjøtt fra geit eller kje, har geitene utelukkende blitt avlet for melkeytelse, på bekostning av tilvekst og kjøttkvalitet. Dette fører igjen til at det ikke er lønnsomhet i å fôre bukkekillinger frem til slakt for geitebonden.
– Dette er først og fremst et struktur- og systemproblem, og ikke et personproblem. Bonden har ikke råd til å gå på akkord med egen økonomi, som i utgangspunktet er svært marginal, kommenterer Furuberg.
-Gledelig er at noen geitebønder har kjempet for og fått til endringer og de selger kjekjøtt. Det er viktig å opplyse forbrukeren om den gode kvaliteten på kjekjøtt, fremholder Furuberg
For melkeku er situasjonen annerledes. Storfekjøtt har alltid vært ettertraktet i det norske markedet, og det har derfor vært bevisst strategi å avle frem ei «kombiku» som både produserer melk og kjøtt. Dette er ressurseffektivt, og samtidig et godt klimatiltak.
– Vi skal være klar over at utenfor Norges grenser er det dessverre svært mange oksekalver som lider samme skjebne som bukkekillingene, fordi ensidig fokus på spesialisering og kostnadseffektivitet råder. Regjeringens politikk fremmer en forverring av situasjonen, og utgjør drivkraften bak hvorfor slike situasjoner oppstår i utgangspunktet. Vi i Norsk Bonde- og Småbrukarlag vi fremme helhetstenkning innen matproduksjon, og slår et slag både for kombikua, kombihøna og kombigeita, avslutter Furuberg.


Velg ditt fylkeslag

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2018
(moteplan-for-nbs.pdf, 384kB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding NBS 2017-18
(arsmelding-2017-2018.pdf, 2MB)

SE POLITIKKUTVIKLINGSMØTET MED PER OLAF LUNDTEIGEN FRA 19. SEPT! TRYKK UNDER PÅ:

Klikk på lenken

  /share/mime/48/pdf.png Organisasjonshåndboka NBS
  (organisasjonshandbok-nbs.pdf, 1MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41
  0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970 16 7943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Utviklet av Imaker as