Troms Bonde- og Småbrukarlag

Restemat - et hav av muligheter!

Noen ganger trengs det litt kreativitet for å lage noe godt av de tørre brødskalkene, resten av risgrøten, de siste fiskepinnene, den halve squash'en og leverposteien som nærmer seg holdbarhetsgrensa.

Det er ikke alltid lett å spise opp restematen.  Men når noen først har dyrket jorda og produsert korn, grønnsaker og gras, og sørget for daglig stell av dyr som gir egg, kjøtt og melk - da er det om å gjøre at denne maten blir spist.  Hvis ikke er jo arbeidet bokstavelig talt bortkastet.  
Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan bruke restematen:

Tørt brød
Lag krutonger til bruk i supper og salater
Mal opp brødet og bruk det som griljermel på fiskegrateng o.l.
Sluring: Stek brødet i stekepanne med litt vann og sukker  -  spis som snop
Arme riddere
Brødpudding
Ostesmørbrød

Risgrøt
Rislapper
Riskrem
Blandes i vaffelrøre eller brøddeig

Ost
Gulost raspes og fryses til senere bruk på pizza, gratenger, osv
Brunost smeltes i litt varm melk og kokes inn til prim
Både brun-, gul- og andre oster kan brukes i sauser og gryteretter
De fleste osterester passer også i omeletter og salater

Fisk
Fiskegrateng
Plukkfisk
Fiskesuppe
Piroger
Pålegg

Pasta
Brukes i fiskegrateng, pølsegrateng, supper o.l.
Stekes i stekepanne, gjerne med litt chili/tabasco, og serveres med speilegg

Poteter
Klem dem flat, ha på krydder og ost, gratiner i ovnen og server som tilbehør
Pannestekte poteter
Potetmos
Potetsalat
Potetkaker/lomper

Kjøtt
Suppe, gryterett, grateng
Ostesmørbrød, pizza, piroger
Salat
Pålegg
Pytt i panne

Grønnsaker
Suppe, gryterett, grateng,
Ostesmørbrød, pizza, piroger
Salat
Pytt i panne

Generelt er det selvfølgelig en fordel å være litt fleksibel i matlagingen. 
Om du har en halv purre i kjøleskapet, bruker du heller den enn å kjøpe/åpne en ny løk. 
Og kanskje du kan bruke hele maisboksen i stedet for halve?  Det kan bety at du får litt mer mat enn beregnet, men det er ofte lettere å bruke opp middagsrester enn ingrediensrester. 

Restetorsdag er et begrep som begynner å feste seg  -  det kan jo bli rene buffet-opplevelsen hvis det er litt igjen fra hver dag den siste uka!
Pizza, omelett, grateng, gryterett, suppe og pytt i panne er også gode ryddetiltak for kjøleskap og kjøkkenskuffer.

Hvis du vil ha mer konkrete oppskrifter til restematen, kan du for eksempel besøke noen av disse sidene:
Matvett
Matprat
Restemat
Bama
 


Velg ditt fylkeslag

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2018
(moteplan-for-nbs.pdf, 384kB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding NBS 2017-18
(arsmelding-2017-2018.pdf, 2MB)

SE POLITIKKUTVIKLINGSMØTET MED PER OLAF LUNDTEIGEN FRA 19. SEPT! TRYKK UNDER PÅ:

Klikk på lenken

    /share/mime/48/pdf.png Organisasjonshåndboka NBS
    (organisasjonshandbok-nbs.pdf, 1MB)

    Norsk Bonde- og Småbrukarlag
    Akersgata 41
    0158 Oslo

    Telefon sentralbord: 22 00 59 10
    E-post: post@smabrukarlaget.no

    Organisasjonsnummer: 970 16 7943

    Kontonummer: 8101.05.36928

    Utviklet av Imaker as