Kontakt oss Facebook Om oss Lokallag Styret Årsmelding Arkiv Hjem
Troms Bonde- og Småbrukarlag

Restemat - et hav av muligheter!
Noen ganger trengs det litt kreativitet for å lage noe godt av de tørre brødskalkene, resten av risgrøten, de siste fiskepinnene, den halve squash'en og leverposteien som nærmer seg holdbarhetsgrensa.
Det er ikke alltid lett å spise opp restematen. Men når noen først har dyrket jorda og produsert korn, grønnsaker og gras, og sørget for daglig stell av dyr som gir egg, kjøtt og melk - da er det om å gjøre at denne maten blir spist. Hvis ikke er jo arbeidet bokstavelig talt bortkastet.
Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan bruke restematen:
Tørt brød
Lag krutonger til bruk i supper og salater
Mal opp brødet og bruk det som griljermel på fiskegrateng o.l.
Sluring: Stek brødet i stekepanne med litt vann og sukker - spis som snop
Arme riddere
Brødpudding
Ostesmørbrød
Risgrøt
Rislapper
Riskrem
Blandes i vaffelrøre eller brøddeig
Ost
Gulost raspes og fryses til senere bruk på pizza, gratenger, osv
Brunost smeltes i litt varm melk og kokes inn til prim
Både brun-, gul- og andre oster kan brukes i sauser og gryteretter
De fleste osterester passer også i omeletter og salater
Fisk
Fiskegrateng
Plukkfisk
Fiskesuppe
Piroger
Pålegg
Pasta
Brukes i fiskegrateng, pølsegrateng, supper o.l.
Stekes i stekepanne, gjerne med litt chili/tabasco, og serveres med speilegg
Poteter
Klem dem flat, ha på krydder og ost, gratiner i ovnen og server som tilbehør
Pannestekte poteter
Potetmos
Potetsalat
Potetkaker/lomper
Kjøtt
Suppe, gryterett, grateng
Ostesmørbrød, pizza, piroger
Salat
Pålegg
Pytt i panne
Grønnsaker
Suppe, gryterett, grateng,
Ostesmørbrød, pizza, piroger
Salat
Pytt i panne
Generelt er det selvfølgelig en fordel å være litt fleksibel i matlagingen.
Om du har en halv purre i kjøleskapet, bruker du heller den enn å kjøpe/åpne en ny løk.
Og kanskje du kan bruke hele maisboksen i stedet for halve? Det kan bety at du får litt mer mat enn beregnet, men det er ofte lettere å bruke opp middagsrester enn ingrediensrester.
Restetorsdag er et begrep som begynner å feste seg - det kan jo bli rene buffet-opplevelsen hvis det er litt igjen fra hver dag den siste uka!
Pizza, omelett, grateng, gryterett, suppe og pytt i panne er også gode ryddetiltak for kjøleskap og kjøkkenskuffer.
Hvis du vil ha mer konkrete oppskrifter til restematen, kan du for eksempel besøke noen av disse sidene:
Matvett
Matprat
Restemat
Bama
Studieheftet 2019
(studieheftet-2019-.pdf, 1MB)
Politisk plattform
(politisk-plattform-endelig.pdf, 563kB)
Møteplan for NBS 2019
(moteplan-for-2019.pdf, 234kB)

Organisasjonshåndboka NBS
(organisasjonshandbok-nbs.pdf, 1MB)