Jordbruksforhandlingene er årlige forhandlinger mellom staten og jordbruket om næringas inntektsmuligheter og andre ordninger. Norsk Bonde- og Småbrukarlag starter forberedelsene allerede august året før, når studiearbeid del 1 sparkes i gang. Landsmøtet behandler organisasjonens krav til årets forhandlinger. Studiearbeid del 2 gjennomføres i januar og februar. Her kommer organisasjonen med sine føringer og prioriteringer for årets forhandlinger. I februar og mars gjennomfører forhandlingsdelegasjonen innspillsmøter med interne utvalg og eksterne aktører. I siste halvdel av mars kommer fylkeslederne med sine råd og styret med mandatet til forhandlingsutvalget.
7. april samlet forhandlingsdelegasjonen seg i Oslo for å utarbeide årets primærkrav. Arbeidet var startet før dette, men uka før påske diskuterer delegasjonen seg gjennom hele dokumentet, og kommer med føringer og prioriteringer. Når Budsjettnemndas tall er klare, og faglaga har gjennomført rammeforhandlinger, fordeles rammen på ulike tilskudd og ordninger.
Jordbruket leverer sitt krav mandag 28. april, og staten leverer etter planen sitt tilbud 7. mai. Deretter prosederer staten og jordbruket på sine respektive dokumenter, før statens forhandlingsleder Viil Søyland, bondelagslederen Bjørn Gimming og leder i NBS, Tor Jacob Solberg, forhandler. Forhandlingene skal være avsluttet 16. mai.
Når forhandlingene er avsluttet, presenteres sluttprotokollen. Sluttprotokollen inneholder de endringene partene har blitt enige om, samt et fordelingsskjema som synliggjør fordeling av midler på ulike tilskudd, ordninger og poster.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag legger normalt fram sitt primærkrav etter forhandlingene mellom staten og jordbruket er avsluttet.
Det er statens tilbud og sluttprotokollen som ligger til grunn for proposisjon om jordbruksoppgjøret som leveres til Stortinget. Etter proposisjonen er lagt fram, gjennomfører Næringskomiteen høring. Denne høringsrunden har vanligvis svært kort frist. Etter høringsrunden er gjennomført, legger Næringskomiteen frem sin innstilling. Stortinget behandler jordbruksoppgjøret siste uka i vårsesjonen, som i år er uke 25. Deretter utarbeides jordbruksavtalen, som normalt er klar innen 1. juli. Dersom partene ikke blir enige, er det teknisk jordbruksavtale som går til behandling i Stortinget.
Viktige datoer:
14. april: Grunnlagsmaterialet fra Budsjettnemnda for jordbruket legges frem.
22. april: Rammeforhandlinger mellom Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag.
24. april: Faglaga utveksler primærkrav.
25.-28. april: Prosederinger og forhandlinger mellom faglaga.
28. april: Jordbruket legger frem sitt krav.
7. mai: Statens tilbud legges frem (tentative datoer).
8.-16. mai: Prosederinger og forhandlinger mellom jordbruket og staten.
16. mai: Forhandlingene skal være avsluttet.
Uke 23: Forventet behandling i Næringskomiteen.
Uke 25: Stortinget behandler jordbruksoppgjøret.