– Et styrket tollvern er helt nødvendig for at norske bønder skal levere på samfunnsoppdraget sitt, sier Elise Åsnes i miljø og utviklingsorganisasjonen Spire
– Å styrke tollvernet på frukt og grønt er viktig for å øke selvforsyninga og grøntproduksjon i Norge og sikre at norske bønder skal få en bedre pris for varene sine, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender
Tor Jacob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, legger til at dette er viktig fordi pris og tilskudd har ulike roller:
– Uten økte priser må bonden hente mesteparten av inntektene fra tilskudd. Da bruker vi tilskudd til å opprettholde volum i matproduksjonen, og ikke til å ivareta samfunnsoppdraget som markedet ikke ivaretar alene.
Derfor krever organisasjonene at regjeringa støtter SV sitt forslag om å styrke tollvern på storfe, svin, løk, potet, eggeplommepulver og fryst kyllingfilet.
Å hente ut økte priser, takket være et styrket tollvern, er viktig langt utover behovet for en bedre inntekt for bonden, sier Tor Jacob Solberg:
– Hvis jordbruket skal levere på beredskap og økt selvforsyning trenger vi å frigjøre tilskudd fra volumproduksjon til bruk av jord. Det får vi ikke til uten et sterkt tollvern med muligheter for økte priser.
- Omlegging til prosenttoll handler om å skape et mulighetsrom for å sikre norsk produksjon framover. Den muligheten vi har nå ved å legge om til prosenttoll vil gi en positiv mulighet for å bruke pris til kostnadsdekning og inntekt til bonden i åra som kommer, sier Bjørn Gimming
– Det aller viktigste vi kan gjøre for norsk selvforsyning og arbeidsplasser i norsk næringsmiddelindustri er å stoppe avviklinga av norske gårdsbruk. Da er et styrket tollvern helt avgjørende, og regjeringen er nødt til å komme SV i møte, sier Markus Lohne Hustad, daglig leder i Økologisk Norge
Organisasjoner:
Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg
Norges Bondelag, Bjørn Gimming
Økologisk Norge, Markus Lohne Hustad
Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise
Spire, Elise Åsnes