Av Maren Kristine Langsbakken, Hagebruksutvalget i NBS
Tross befolkningsvekst er belgvekstproduksjonen på vei ned i verden. Derfor har FN rettet fokus på dyrking av belgvekster. Det internasjonale belgfruktåret ble opprettet i 2016 for å øke bevisstheten rundt belgvekstenes viktige rolle for både miljø og ernæring. I 2019 ble 10. februar utropt til «Verdens dag for belgfrukter».
Det er mulig å dyrke mer belgvekster i Norge, både i småskala grønnsaksproduksjon og i storskala drift. Norskproduserte belgvekster kan erstatte importert protein som soya, bønner og linser til både folk og fe. Det er større etterspørsel etter planteproteiner som kan erstatte kjøtt hvor det meste i dag er importerte planteproteiner. I norsk kjøttproduksjon er det også ønskelig med mest mulig norskprodusert protein i kraftfôret.
Fordeler med belgvekster er at de har kraftig rotsystem, de kan løse opp jorda og de kan vokse i nitrogenfattig jord. Belgvekster kan brukes i vekstskifte med korn og grønnsaker, dette kan redusere sykdom i korn og grønnsaksproduksjon. I tillegg er de nitrogenfikserende, noe som kan komme til gode i et vekstskifte eller ved samdyrking.
Så til slutt: Belgvekster er sunt. Blodsukkeret stiger langsommere etter inntak av belgvekster, de er rike på protein, kostfiber og inneholder en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Foto: Anne Therese Kusslid, Kusslia gård i Sunnfjord
Slik kan norskproduserte bondebønner erstatte avocado i guacamole: Ta bønnene ut av belgen og kjør de i stavmikseren med litt salt, koriander og spisskummen. Eventuelt kan du tilsette hvitløk, chili og sitronsaft. Dette smaker nydelig på brødskiva. Eller bland inn en ferdig guacamole-miks, og server til fredagstacoen.