Tor Jacob Solberg

Flertall for nytt tallgrunnlag: - 400 000 i inntektsgap i 2050

Jordbruksoppgjøret Mat og produksjon

Det er flertall for et nytt tallgrunnlag. Norsk Bonde- og Småbrukarlag er skuffet og kaller avtalen mellom Ap, Sp, Krf, Venstre og Pasientfokus for valgflesk. – Jamstilling var bare en bløff, sier leder Tor Jacob Solberg.

Litt før kl.15.00 mandag 3. februar ble det klart at Ap, Sp, Krf, Venstre og Pasientfokus har fått flertall for et nytt tallgrunnlag. Flertallet innebærer at et årsverk reduseres med 50 timer over to år, til 1700. Forslag til jordbrukskonto legges frem i vår med virkning fra 2025, Nord-Norge skal prioriteres i neste jordbruksoppgjør og det er enighet om et produksjonsmål for økologisk på 10 prosent.  

Det gjøres ingen endringer på normering, kapitalavkastning eller sammenligningsgruppe for jamstilling. I og med at Stortingsmelding 11 ikke fikk flertall våren 2024, er det heller ikke satt en dato for når bondens inntekt skal være jamstilt med sammenligningsgruppa.   

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg er fortvilet.  

- Avtalen som ble presentert i dag er en sammenblanding av ting som ikke har noe med tallgrunnlaget å gjøre.  

- Det er en bløff. Jamstilling var bare valgflesk, sier Solberg. Han trekker frem at den ødeleggende normeringa består og kapitalen ikke gis avkastning i det nye tallgrunnlaget. 

- Gapet mellom bonden og en sjukepleier vil ha økt med 150 000 kroner innen 2050, sier Solberg. Manglende avkastning har også alvorlige konsekvenser. I 2050 vil det være 259 000 i innskutt egenkapital per årsverk. I sum betyr dette at det reelle inntektsgapet vil være på 400 000 kroner om 25 år.  

- Når ikke kapitalen blir håndtert riktig vil jordbruket bli mer gjeldstynget og dårligere i stand til å håndtere investeringene i norsk matproduksjon.  

 

Har jobbet for ærlige tall i fem år 

Solberg har jobbet for et nytt tallgrunnlag i fem år. Først som en del av bondeopprør og de siste årene som leder av Norsk Bonde- og Småbrukarlag.  

- Vi har jobbet knallhardt for å få et faglig korrekt tallgrunnlag. Det har vært lagt ned en enorm innsats av medlemmer og andre bønder som brenner for samme sak – ærlige tall, sier Solberg.  

For han har det vært viktig med tall bonden kan kjenne seg igjen i, og som er faglig korrekte.  

- Når tallgrunnlaget blir feil, blir det verken jamstilling av inntekta eller grunnlag for å øke sjølforsyningsgraden. Tallgrunnlaget er utgangspunktet for hele jordbruksøkonomien. Startstreken er knapt forflyttet, og det vil være umulig å komme i mål slik situasjonen er nå.  

 

Klemoen: Forhastet beslutning 

Generalsekretær og tallknuser i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Anders Bakke Klemoen, deler Solbergs skuffelse. Økonomen mener beslutningen er forhastet. 

- Det har vært gitt uttrykk for at det haster å lande tallgrunnlaget, og at forhandlingsinstituttet står i fare, sier Klemoen, og legger til:  

- Men det har aldri handlet om dette. Vi har vært i kontakt med samtlige partier, og ingen har ytret et ønske om å utfordre Hovedavtalen på grunn av denne saken.  

Klemoen representerer Norsk Bonde- og Småbrukarlag i Budsjettnemnda for jordbruket. De utarbeider årlig Totalkalkylen for jordbruket, som viser sektorens samlede inntekter og kostnader, samt bondens inntektsmulighet.  

- Bare for å være ryddig her så handler et omforent tallgrunnlag om de tallene budsjettnemnda for jordbruket blir enige om å legge frem i forkant av forhandlingene. Budsjettnemnda skal ha konsensus og med det menes nettopp et omforent tallgrunnlag, sier Klemoen. 

- Det er uryddig å trekke politiske saker inn i den faglige diskusjonen som foregår i nemnda. Budsjettnemnda opererer på de oppdrag de har fått fra partene og Stortinget, men skal ikke forskuttere politisk behandling i Stortinget. Det er for oss svært merkelig at noen feirer dagens enighet som redningen til jordbruksforhandlingene. Paradoksalt leder enigheten til det motsatte.  

 

Hva nå? 

Solberg har allerede fått flere spørsmål om hva som skjer videre. En ting er sikkert:  

- Det er en grunn til at vi er skuffet og misfornøyde. Vi deler fortvilelsen med mange og er ikke alene om å føle på litt håpløshet i dag, sier Solberg. 

Klemoen er enig.  

- Tall er grunnlag for politikk, og valgene som i dag er tatt om tallene som ligger til grunn for jordbrukets økonomi vil ha konsekvenser for næringa. Vi lover å synliggjøre disse konsekvensene, inkludert normeringa og kapitalens kostnad, i framtidige forhandlinger, sier Klemoen.  

- For våre medlemmer som støtter oss i kampen for rett tallgrunnlag, så skal det ikke være noen tvil: vi kommer til å fortsette å kjempe for det som er rett og ærlig i jordbruket – inkludert tallene som ligger til grunn for forhandlingene, sier Solberg.