I september 2024 ble blåtunge påvist hos flere besetninger i Agder. Blåtunge er en liste-1 sykdom, og alle tilfeller skal meldes til Mattilsynet. Det er iverksatt flere tiltak og nå åpner Mattilsynet for vaksinering i enkelte områder. Her er det du trenger å vite om viruset og forebygging.
Illustrasjonsfoto: Blåtunge serotype 3 er påvist hos sau og storfe i Norge. Et forebyggende tiltak er valg av åpne beiter med vindtrekk fremfor fuktige skogbeiter. Foto: Kaia Alekse Emberland
Sykdommen blåtunge rammer drøvtyggere, blant annet sau, geit og storfe. Dødeligheten er særlig høy hos smittet sau. Viruset spres fra dyr til dyr via insektet sviknott. Smitte overføres ikke direkte mellom dyr, men kan overføres fra mor til foster, via sæd eller ved utstyr eller sprøyter dersom disse brukes på flere dyr. Det har det siste året vært flere utbrudd av blåtungeviruset i Nord-Europa, og smitten har sannsynligvis spredt seg til Norge fra Danmark med vinden.
Symptomer på blåtunge
Feber og redusert allmenntilstand
Hevelse hode
Rennende nese, øyne og/eller sikling
Sår, skorper, hevelser rundt munn og/eller lepper
Hevelse og sår på spener/jur
Hevelse og ømhet i klauvrand
Halthet
Kilde: Animalia
Smittefaren forventes betydelig redusert utover høsten når temperaturen faller. Det er derfor spesielt viktig med tiltak for å hindre spredning nå.
Iverksetter tiltak - åpner for vaksinering av dyr
Det er iverksatt tiltak for å hindre smittespredning blant drøvtyggere i utsatte områder. Tiltakene dreier seg i all hovedsak om begrensinger knyttet til flytting både innenfor og ut av sonen av hanndyr som skal brukes i avl, drektige storfe og genmateriale.
Kommuner i tiltakssonen for blåtunge er: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland.
Som et ledd i dette arbeidet åpner nå Mattilsynet for vaksinering av dyr mot blåtungeviruset. Vaksine må dekkes av dyreeier selv og er frivillig. Vaksinering mot blåtungevirus serotype 3 er tillatt i fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold. Vaksinering er også tillatt i kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke.
Dyra stikkes hovedsakelig utendørs. Det mest effektive tiltaket for å unngå smitte er å holde dyra inne, særlig om ettermiddagen og natta siden sviknotten er mest aktiv rundt soloppgang og skumring. Værer som skal brukes i avl bør oppstalles inne, og hvis mulig de mest verdifulle mordyra.
Hvis du har mulighet, velg åpne beiter med vindtrekk framfor fuktige skogsbeiter
Unngå å kjøpe dyr, spesielt avlsdyr, fra områder hvor blåtunge er påvist
Ikke flytt avlsdyr mellom besetninger de neste ukene.
Værer med blåtungesmitte kan smitte søyer ved paring i ca. en måned etter at de selv ble smittet.
Utsett forflytning (salg/kjøp) av avlsværer til temperaturen har blitt under 10 grader ute gjennom døgnet (etter 15. oktober, kanskje lenger dersom det er varmt vær).
Hold gjerne av noen værer ekstra for tilgang på avlsværer i tilfelle sjukdom
Unngå (dersom mulig) samling og transport av mottakelige dyr mellom solnedgang og soloppgang, for å unngå å få med sviknott på lasset
Insektsfangere i fjøset
Det er ikke påvist noen effekt av bruk av insektsfangere i fjøset, men det er et enkelt tiltak, uten bivirkninger, som trolig kan ha noe for seg.
Utsett klippingen av sauene.
Forskning fra Nederland har vist at uklipte sau kan ha mindre sjanse for å bli smittet enn nyklipt sau. Hvis man har mulighet til å vente med klipping, kan det være et tiltak å ikke klippe sauene før det er blitt under 10 grader ute gjennom døgnet (etter 15. oktober, kanskje lenger dersom det er varmt vær). Dette må vurderes opp mot eventuelle ulemper ved å ikke klippe sauen.
Husk at utstyr og sprøyter (kanyler) som brukes på flere dyr kan overføre smitte.
Det er per nå ikke dokumentert effekt mot sjukdomsutvikling ved bruk av påhellingspreparater eller andre insektmidler.
Ikke gjennomfør kåringssjå/dra på kåringssjå
NSG har besluttet at det ikke skal gjennomføres kåringssjå i Rogaland og Agder frem til 25. september. Kåring før dette vil foregå som gårdskåring. Utvikling av smittesituasjonen fremover vil avgjøre hvilke tiltak som gjøres etter 25. september
Ikke arranger dyretreff eller fellestreninger
Ikke arranger fellestreninger, for eksempel gjeterhundtreninger, der personer, hunder og sau fra mange besetninger møtes og har kontakt. Infiserte sviknott kan på denne måten spre seg mellom besetninger.
Kilde: Animalia.no og Norsk sau og geit
Ved mistanke om blåtunge skal det meldes fra til Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.