Vaske Gulrot

Marte Olsen og Markedshagen

Marte Olsen (31) er nasjonal prosjektleder for REKO Norge og driver markedshagen på Dokka. I 2021 tiltrakk hun seg NRKs oppmerksomhet, da hun "flyttet fra Oslo til bygda for å dyrke grønnsaker" - gå inn på nettsiden vår for en oppdatering om hvordan det står til, motivasjon, og for noen nyttige erfaringer og refleksjoner gjort siden oppstart. 

Navn: Marte Olsen

Alder: 31

Yrke: Driver markedshagen på Dokka og ansatt som Prosjektansvarlig REKO i NBS

Bosted: Dokka

Kort beskrivelse av drift: 30 mål småbruk med 3 mål markedshage. I år er bare 0,75 i drift, på grunn av barn og jobb ved siden av. Dyrker et svært stort mangfold med grønnsaker i faste bed. 

 

Marte Olsen (31) produserer mat og redder planeten i en og samme vending.

 

Hvordan kom du på å skulle begynne med markedshage? 

Jeg hadde et ønske om å gjøre verden til et bedre sted, samtidig så vil verden alltid trenge mat. Derfor tenkte jeg det kunne være en god kombinasjon å produsere mat OG redde planeten.

Hvem eller hva inspirerer deg?

Jeg ble veldig inspirert av «The Market Gardener» og Richard Perkins før jeg startet min egen markedshage og tenkte at jeg ville gjøre noe av det samme! I tillegg blir jeg ganske inspirert av å bidra med å gjøre verden til et bedre sted.

 

Hundrevis av ubetalte timer, men følelsen av å bidra til en bedre verden holder motivasjonen oppe.

Hva har vært viktige lærdommer på veien, som du vil dele?

At det er tungt, hardt arbeid som gir veldig dårlig betalt. Etter 3 år med markedshage er jeg overbevist om at man må ha et mer mangfoldig bruk om man skal leve av det. Gjerne med både kjøtt, egg og grønnsaker (eller noe annet). Det blir en livsstil og ikke en jobb, og man må forvente å jobbe veldig mange timer for veldig liten lønn i starten. Jeg er helt sikker på at jeg har lagt ned mange hundre arbeidstimer som jeg aldri kommer til å få betalt for! Det er også en fordel med god infrastruktur på gården. Har man f.eks mulighet til å huse gjester, servere mat eller ha overnatting, stiller man sterkere enn om man ikke har det!

Hvem er kundene dine, og hva er din viktigste salgskanal?

Andelshaverne er mine viktigste kunder og det er gjennom andelsgården vi selger størsteparten av grønnsakene våre.

 

 

"I år er vi bare meg og mannen min, men tidligere har vi hatt en ansatt og hjelp av WWOOF/Workaway." - Marte Olsen (31)

 

Kan man leve av å drive markedshage? Hva er dine beste tips for å få det til?

Nå har jeg jo sagt ja til en 100 % jobb utenom, og det er jo i hovedsak fordi det er langt mer forutsigbart enn å drive gård (uten avtale med samvirkene). Jeg forstår dermed veldig godt hvorfor man har samvirker i Norge! Med et lite barn på laget, har vi også bestemt oss for at vi foreløpig ønsker tryggheten av å ha en fast innkomst hver måned. Når det er sagt, så tror jeg det er mulig å leve av markedshagen, men man må være villig til å jobbe mye, hardt og utenom alminnelig arbeidstider. Det tar lang tid å bygge seg opp et godt kundegrunnlag. I tillegg tror jeg det er helt nødvendig å ha flere virksomheter på gården for å få det til å gå rundt. Jeg tror for eksempel en kombinasjon med annen gårdsdrift, som f.eks ammekuproduksjon kunne fungert godt.

 

Et stort mangfold med grønnsaker dyrkes i faste bed.

 

Har du noen gang tid til å slappe av, og i så fall, hvordan?

Ja, vi drar av og til på hytta og der slapper jeg godt av med strikketøy!

 

 

Til hjemmeside Markedshagen på Dokka: https://www.markedshagen.com/?fbclid=IwAR22NjjPIIT0ZARr_3CzixUdUtzozIvprU-0YxerIkxvxbVTzPCCkd3znwQ

Les mer om REKO: https://www.smabrukarlaget.no/prosjekter/reko/