En bredde av sivilsamfunnsorganisasjoner ba om møte med næringsminister Cecile Myrseth for å få innsikt i status på forhandlingene om ny handelsavtale mellom EFTA- og Mercosur-landene. Det er, som med andre handelsavtaler, lite åpenhet om forhandlingene, og vanskelig for sivilsamfunnet å følge med på prosessen. Status ble ikke noe tydeligere etter møtet i Nærings- og fiskeridepartementet i dag, onsdag 27. november.
Næringsministeren åpnet møtet med en forsikring om at norske interesser var ivaretatt i forhandlingene, og at målet var å sikre økt handel med Mercosur-landene; Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Hun ønsker at avtalen skal komme raskt på plass, men understreket at de skyndte seg sakte. Prosessen for å utarbeide ny avtale begynte i år 2000, og forhandlingene har foregått siden 2017. Et utkast til avtalen lå klar i 2019, men da stagget de voldsomme brannene og avskogingen av Amazonas forhandlingsframgangen.
En gruppe med sivilsamfunnsorganisasjoner bestående av Nei til EU, Bondelaget, Latin Amerika-gruppene, Attac og Handelskampanjen hadde på forhånd sendt brev til ministeren med bekymringer om åpenhet i forhandlingene og konsekvensene en avtale vil få for bærekraft, sjølforsyning og miljø. Avtalen inneholder et eget bærekraftskapittel, men kapittelet er ikke juridisk bindene. For sivilsamfunnet, bestående av brevets undertegnede, i tillegg til Greenpeace, Spire og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, var det viktig å få understreket at hensynet til miljø bør være bærende ved inngåelse av en slik avtale. Økt import av varer som bidrar til avskoging i Sør-Amerika er dårlig nytt for alle parter.
Ministeren og departementet understreket at landbruksinteresser var ivaretatt i forhandlingene om avtalen, med representasjon fra Landbruks- og matdepartementet. Eksempler på varer som er aktuelle for tollfrihet i avtalen har blitt offentliggjort på departementets nettside. Dette inkluderer blant annet storfekjøtt, kylling, honning, epler og soya. Norsk Bonde- og Småbrukarlag stilte spørsmål til ministeren om nye mål for økt sjølforsyning i Meld. St. 11 (2023—2024) hadde påvirket forhandlingene, og det ble bekreftet at det er kontinuerlig dialog om landbrukets interesser. For oss ser det likevel ikke ut til at bekymringene for økt import fra bondeorganisasjonene og et støttende sivilsamfunn påvirker framgangen.
Forhandlinger om ny avtale mellom EU og Mercosur-landene er førende for EFTA-Mercosur. Disse forhandlingene ble satt på is før valget i EU parlamentet tidligere i år, men er nå gjenopptatt. Det ligger forventning om at avtalen kan være på plass om ikke lenge, til tross for massive protester og demonstrasjoner fra blant annet franske, spanske og polske bønder i Europa.
Forhandlingene om EFTA-Mercosur og EU-Mercosur avtalene har møtt stor motstand fra en bredde av sivilsamfunnsorganisasjoner på begge sider av Atlanterhavet. En ny avtale mellom disse regionene, vil ikke komme sjølforsyningsgraden, eller noen av de små aktørene i jordbruket til gode.