Dette Bildet

På besøk hos REKO-ringen Aure

Mat og produksjon

REKO-ringen er en omsetningskanal for lokalmat der kjøp og salg foregår på Facebook. I Norge er Norsk Bonde- og Småbrukarlag pådriver. NBS har i sommer tatt turen til Aure på Nordmøre i Møre og Romsdal, til en REKO-ring bestående av 1,1 tusen medlemmer. Vi kom i prat med Kjersti Ormbostad på sin faste handletur, og bonde og administrator med mye på hjertet, Einar Huseby. Om deres forhold til lokalmat, tanker om dagens matsystem, og hvorfor de benytter seg av REKO. 

Handler på REKO: Kjersti Ormbostad (48) 

Hvorfor handler du på REKO?
Det er det flere grunner til. Det er blant annet økonomisk, om du satser på å kjøpe litt mengde. Og så har det gjerne en helt anna kvalitet. Jeg liker å støtte opp i nærmiljøet mitt, og synes det er fint å bruke det som er laga innenlands, ikke importert. Vi er alt for dårlige på å produsere ting selv i Norge, og det gjelder ikke bare mat.

Kjersti Ormbostad (48) har vært fast og fornøyd kunde ved REKO-ringen Aure siden
den ble opprettet 16. september i fjor.

Hvilke produkter liker du å handle gjennom REKO-ringen?

Det går i egg, kjøtt og diverse salat. Mye forskjellig, egentlig. Favorittvaren er kjøttdeigen fra Utistua Gård. 

Hvordan ble du opptatt av å handle lokalt?

Det skjedde egentlig ved at jeg fikk invitasjon til Facebookgruppa for REKO-ringen i Aure. Dette er supert, tenkte jeg. Jeg ble mer opptatt av å handle lokalprodusert mat etter at REKO-ringen oppsto. Det bidro til interessen for lokalmat, og så er en på en måte mer delaktig enn når en handler i butikken.

Har du reist langt for å handle her?

Jeg slår to fluer i en smekk da jeg henta dattera i barnehagen like borti her. Ellers kjører jeg gjerne et lite stykke for å få tak i disse gode varene, altså. 

Bonde og REKO-administrator Einar Huseby (47)

Bosted: Smednesset Gård, Torsetneset i Aursundet

Yrke: Programmerer og bonde

Drift: 235 mål hvorav 48 fulldyrka, driver etter regenerative prinsipper. Drøyt 3 mål markedshage og 200 høner.

Einar Huseby (47) administrerer REKO-ringen Aure, og selger grønnsaker og egg fra egen gård.

Hvordan driver du, og hva selger du her?

Jeg tok over et bruk som har vært uten egen drift i over 30 år. Når ingenting av de vanlige typisk norske driftsformene fungerte i kalkulatoren måtte jeg se på alternativer. Etter en omfattende læringsprosess har jeg startet opp en drift med utgangspunkt i de regenerative prinsippene med flere mindre, kall det separate næringer, som kjennetegnes med at de krever relativt lave etableringskostnader og gjerne at de kan kobles sammen slik at det skjer en verdiøkning mellom dem. Nå på andre driftsåret har jeg etablert drøyt 3 mål med markedshage hvor det dyrkes mellom 40 og 50 sorter grønnsaker, 200 beitende høner som gjennom vekstsesongen flyttes hver dag ute på enga, mikrogrønt som dyrkes innendørs samt tørrhøy. 250M2 polytunell er årets utvidelse, og vil fylles med tomater, paprika, agurk og masse mer, til vinteren bladgrønt. Videre planlegges det å legge til flere slike næringer over en totalt 5 års periode og i størst mulig grad kunne være uavhengig av eksterne inputs.

Kraftfôr er den viktigste eksterne avhengigheten per i dag. Leker med tanken om å kunne dyrke alt det fôret dyra trenger selv spesielt om man ser på utviklingen i verden. Senest denne uken fikk jeg forsinkelser på levering av kraftfor pga. mangler på råstoff. Da føler man seg ganske sårbar. I år er det en del korn og bønner som testdyrkes for dette formålet.

Naturen er generativ, så regenerativt betyr i praksis å hjelpe prosessen tilbake dit. Dette gjør at fokuset mitt er på jorda som med sine minst 500 millioner år med teknologisk utvikling er mye bedre i stand til å ta vare på plantene, dyra og ikke minst menneskene enn meg selv. Så jeg abonnerer ikke på premisset om at enga blir brukt opp og tenker mer på meg selv som en jorddyrker enn en jordbruker. Og da blir produktene av en helt spektakulær kvalitet.

Jeg har lekt litt med tallene for hva som er mulig og med 1600 løpemeter 75cm brede bed over 2 dekar kan jeg produsere tilsvarende nesten 15% av alle grønnsaker som forbrukes i kommunen med sine 3400 innbyggere og 50kg per capita. Dette er relativt enkelt å skalere opp og da øyner jeg en mulighet å kunne dekke hele kommunens behov for grønnsaker på godt under 30 mål markedshage - kun basert på brukets egne ressurser. Det mener jeg er ganske så spektakulært, og noe politikere burde få øynene opp for gitt utviklingen i verden i dag.

Hvorfor selger du via REKO?

Det fine med REKO er at jeg kan se hva jeg har tilgjengelig til den uken utleveringen er, noe som gjør hverdagen så mye enklere når man har ferskvarer. Jeg høster grønnsakene grytidlig på morgenen på selve utleveringsdagen. Det krever ikke en jevn strøm av leveranser, slik et abonnement ville ha gjort. Og ikke minst får jeg møte kundene mine ansikt til ansikt, det betyr mye! Ellers oppsøker jeg andre ringer i nærheten også, som Kristiansund, Orkanger og Heimdal. Og selger litt fra gården.

Det er også, slik jeg ser det, dagligvaren som har skapt markedet for direktesalg av premiumprodukter, slik som gjennom REKO-ringene. Dagligvaren har effektivt tatt livet av mangfoldet og i den prosessen matsikkerheten vår for høyest mulig marginer under parolen «billig-billig-billig». De har fjerna variasjonene og varene som vinner hylleplass er de det er færrest som ikke liker, altså det som smaker minst mulig. Dette er også et internasjonalt problem. Pandemien har nok gitt en "boost" til REKO og lokalmat over hele landet, men jeg er ganske så spent på den videre utviklingen. 

 

REKO-ringen Aure er markert med hvitt. Hentet fra kartfunksjonen på rekonorge.no

Hvordan går det med REKO-ringen avdeling Aure?

Vi startet den 16. september i fjor. Det er noe spesielt med Aurgjeldingene, det er noe samtlige av produsentene som har kommet utenfra har kommentert. Jeg liker å tenke at Aurgjeldingene er gamle nok til å huske hvordan maten egentlig smakte. Så det har vært et bra trykk hele veien og relativt til innbyggertallet vanvittig bra! 

Jeg har merka at koblinga til jorda er viktig for folk og du som bonde blir selve koblingspunktet mellom maten og jorda. Folk jeg møter er veldig ute etter å få kunnskap, og vil vite alt om hvordan maten er produsert og historien bak. Og jeg slutter ikke å bli overrasket over hvor takknemlige de er når de får overlevert varene. Folk blir også forbausende utleverende spesielt hva angår egen og familiens helse. Og så er det utrolig kult at ringen har inspirert flere til å starte sin egen lille kjøkkenhage!