Av Vilde Haarsaker
Denne artikkelen stod først på trykk i Bonde og Småbruker nr.4-23
Ernæringsbiolog Marit Kolby har sammen med to andre forskere fagfellevurdert bakgrunnsartikkelen om ultraprosessert mat. Nå ønsker Kolby at navnet hennes fjernes fra arbeidet.
- I bakgrunnsartikkelen fastslås det at det er solid evidens for å begrense inntaket av ultraprosessert mat, mens i utkastet til rapporten blir det ikke gitt råd om dette. Det er problematisk og veldig overraskende, sa Kolby til Aftenposten 11. mai.
- Argumenter fra industrien
- Med mindre rådene blir omfattende revidert til å reflektere innholdet i artikkelen, kan jeg ikke stå inne for at jeg har noe med det utfallet å gjøre, sier Kolby. De to andre som fagfellevurderte bakgrunnskapittelet om ultraprosessert mat stiller seg derimot bak konklusjonene til NNR-komiteen.
I utkastet fra NNR-komiteen heter det blant annet at det er vanskelig for forbrukerne å forstå hva som er ultraprosessert mat og at tid og tilgang på mat ikke gjør det enkelt å utelate høyt prosessert mat fra kostholdet.
Kolby mener det er åpenbart at argumentene for å ikke gi råd om ultraprosessert mat kommer fra industrien. Til det sier Rune Blomhoff, leder av NNR-arbeidet, følgende til Aftenposten:
- Det er uforståelig og selvfølgelig helt uriktig. Vi har mange kontroll- og sjekkpunkter som skal sørge for at rapporten ikke påvirkes av slike interesser og har best mulig kvalitet, sier Blomhoff.
- Overraskende mange studier
Også to av forfatterne av bakgrunnsartikkelen om ultraprosessert mat reagerer, Filippa Juul og Elling Tufte Bere.
- Studiene er veldig entydige på at det er sterke assosiasjoner mellom ultraprosessert mat og flere typer helseutfall, som mortalitet, fedme og diabetes. Jeg står for det jeg skrev i bakgrunnskapitlet, men ikke for det komiteen har skrevet i sluttrapporten, sier Juul til Aftenposten. Juul er ernæringsforsker ved NY University School of Global Public Health.
På Forskersonen.no skriver Elling Tufte Bere i en kronikk 16. mai at «Utkast til nye kostråd burde advart om sammenhengen mellom uhelse og ultraprosessert mat». Bere er professor ved Universitetet i Agder.
- Det var overraskende mange studier på tematikken, og mange nye studier. Studiene har gjennomgående god kvalitet. Mange er publisert i de beste tidsskriftene. Resultatene er entydige: Det er en sammenheng mellom andelen ultraprosessert mat i kostholdet og uhelse. NNR-komiteen har likevel ikke gitt råd om å spise mindre ultraprosessert mat, skriver Bere.
Ultraprosessert mat
Kilde: Bramat.no |