Avtalen mellom Ap, Sp, Krf, Venstre og Pasientfokus vil ikke føre til at bøndene faktisk får lik inntekt som gjennomsnittet av norske lønnsmottakere, og egenkapitalen som investeres i jordbruket vil tæres opp over tid.
Den eneste forandringen fra behandlingen av stortingsmelding 11 er at timetallet i et årsverk i jordbruket er redusert med 50 timer, en reduksjon som til alt overmål skal fases inn over 2 år. Egenkapitalen blir behandlet på samme måte som under siste jordbruksoppgjør, og normeringen av inntektene skal ligge fast, sånn at jordbruket skal tjene 20 % mindre enn den gruppen de samme partiene har sagt at jordbruket skal jamstilles med. Det er heller ikke satt dato for når jamstillingen skal være fullført.
For å «sukre pillen» nok til å klare å samle et flertall for dette, legges det samtidig fram forslag om å innføre en egen jordbrukskonto, med virkning fra 2025, Nord-Norge skal prioriteres i neste jordbruksoppgjør og det er enighet om et produksjonsmål for økologisk på 10 prosent. Isolert sett er dette gode tiltak, men de har ingenting med tallgrunnlaget å gjøre, og bidrar mest av alt til å avspore debatten fra det den egentlig handler om: en faglig riktig måling av bøndenes inntekt, som i sin tur danner grunnlag for landbrukspolitikken.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag har jobbet knallhardt for et nytt tallgrunnlag. Det har vært lagt ned en enorm innsats av medlemmer og andre bønder som brenner for samme sak – ærlige tall som er faglig riktige, og som bonden kan kjenne seg igjen i. Med det som nå foreslås vedtatt om inntektsnormering og kapitalavkastning vil det reelle inntektsgapet være omtrent 400 000 kroner om 25 år. Jordbruket vil bli mer gjeldstynget og dårligere i stand til å gjennomføre nødvendige investeringer i norsk matproduksjon.
Nordland Bonde- og Småbrukarlag kommer til å kjempe videre for ærlige tall.