Angelica Svarto er 41 år gammel. Hun er fjellbonde, men er utdannet lærer. Driver gard på heltid i Skarmodal, Hattfjelldal med 120 vinterfora sauer, sammen med samboer og 3 barn i alderen 5-17 år. De driver 100 mål fulldyrket eid og leid jord til tørrhøyproduksjon og 800 daa produktiv skog. De har noen dekar potet i tillegg, av og til også for salg. Hun har fjellheimen i sjela med vilt, fisk, fangst og sanking, som naturlige deler av hverdagen. Hun har tidligere drevet jordbruk i Nord Sverige med sau, turisme og hest i næring.
Det nye styret f.v. Paul Birger Hansen fra Velfjord i Brønnøy, nestleder Rakel Nystabakk fra Sørfold, leder Angelica Svarto fra Hattfjelldal, Kjersti Bergquist fra Misvær i Bodø og Gerbrand Vink fra Vestvågøy. Olaug Olsen fra Givær i Bodø gikk ut av styret.
Avtroppende fylkesleder Kjersti Bergquist berømmet styret for god dugnadsinnsats, i sin åpningstale. Hun tok opp Norges særlige ansvar med store utfordringer i verden for matproduksjonen. Skal vi produsere mat må vi ha levende bygder, ikke bare hyttebyer. Og bøndene må få betalt for den innsatsen de gjør.
Styremedlem og deltaker på studietur til Nederland Gerbrand Vink redegjorde for "kje-prosjektet". Hensikten med prosjektet er å prøve å finne løsninger på utfordringene med at mange kje ikke blir fôret opp til menneskemat, fordi det er for lite lønnsomt. I Nederland drives det med store produksjonshus, og puljedrift som ligner på griseproduksjon. I geitmelkproduksjonen der er man på vei bort fra karusell og tilbake til melkestall.
Problemer med å skaffe avløser gjorde at styremedlem i NBS og medlem av forhandlingsutvalget Ola Lie måtte holde sin innledning til årsmøtet på teams. Hans tema var kultur, bondementalitet - hva gjør bonden stolt. Han startet med å ta opp avløsernes lave tariff, ugunstige arbeidstid og høye risiko. Videre er det ekstra kostnader ved å drive jordbruk i grisgrendte strøk. Man trenger delelager eller må fikse ting sjøl. Han utfordret møtet på valget mellom å kreve etter behov og utfordre systemet, og mot å bli kastet på gangen en gang til. Når Bondelagets forslag blir billigere for staten, så er det lett at dette blir utfallet en gang til. Han viste også til statens vedtak om å øke sjølforsyninga, men at dette ikke kan løses ved å importere kraftfôr. Det må benyttes norsk gras og kraftfôr. Staten vil øke sjølforsyninga til 50 %, men kjenner ikke kostnadene.
Seniorrådgiver Toril Austvik hos Statsforvalteren i Nordland hadde fått utfordringen ved nedbygging av jordbruksarealer, og Statsforvalterens rolle i det. SF skal passe på at jordarealet blir drevet, og kan komme med innsigelser hvis kommunene planlegger nedbygging. SF har imidlertid ikke innsigelsesrett til kommuneplanens samfunnsdel, kun arealdelen. Noen ganger blir SF overkjørt politisk, som på Øyfjellet i Vefsn.
Beitelag kan søke om tilskudd til å utarbeide beitebruksplan. Likevel hender det slike planer blir satt til side, som det nå skjer i Bodø kommune. Til slutt tok hun opp forholdet til driveplikten og at denne ikke alltid blir overholdt. Hvis en ikke får leid ut jorda er det et alternativ å selge den.
Rektor ved Mosjøen videregående skole, Lars Henrik Kristiansen fortalte årsmøtet om Arktisk Naturbrukssenter, som er et nytt samarbeid mellom de fire landbruksskolene i Nord-Norge, og næringa. Han fortalte også om siste nytt fra Marka, som er den største grønne naturbruksskolen i nord med sitka, melk, hund og kokkekunst i skjønn forening. Til slutt fortalte han om den forholdsvis store landbruksmessa som skal være der på tidlighøsten.
Årsmøtet vedtok å sende ei sak om å få utredet ei pensjonsordning for melkebønder, om verdien av proteinet i melka når tilskuddene er forholdsvis større enn prisen, om at Nordland må ha sin berettigede plass i satsingen på Nord-Norge. Det er behov både for støtteordninger for hele landsdelen, men også for avgrensede områder, som Nord-Troms og Finnmark. Vi må løfte fram de gode sidene av norsk jordbruk, som for eksempel de familiedrevne brukene som utnytter de lokale ressursene godt.
Etter at årsmøtet hadde behandlet alle ordinære årsmøtesaker ble møtet avsluttet av avtroppende og påtroppende fylkesledere, Kjersti Bergquist og Angelica Svarto.