Bilde 5 1

Kvinners arbeid

Her er vi i ei tid der det meste blir laget i heimen. Husmora utnytter all tid, gjerne også tida før de andre i huset står opp.

Mye av klærne lages av ull, og arbeidsprosessen går fra ulla klippes av sauen, fram til ferdige klær. Altså karding, spinning, strikking, sying, og også farging. Kjoletøy og vadmel ble sendt bort, men ble gjort ferdig av husmora til ferdige plagg.

Også det meste av maten laga husmora sjøl. Flatbrød var veldig vanlig kost. Salt fisk og sild med poteter og flatbrød var vanlig til middag. Kjøtt var ikke hverdagsmat. Det var vanlig med grøt til kvelds. Også i kostkista til de som dro på lofotfisket ble det laget mye mat, og  også her var flatbrødet sentralt, men også spekemat, saltkjøtt, smør og ost var heimelaget mat som var med i kista.

Til å oppbevare maten var det vanlig å benytte jordkjellere. De måtte være frostfrie for at poteter og grønnsaker skulle holde seg friske og fine hele året.

Det var også husmora som bar vann til dyra. Hun brukte gjerne børtre over skuldrene, med ei bøtte i hver krok. Når det var frost måtte hun også hugge hull i isen for å få vann i bøttene. Å bære inn brendsel til å fyre i ovnen var også husmoras arbeid. Også reinholdet var hennes arbeid, og til det hørte også å sandskure gulvene. Det var mye hardt arbeid.

Kilde: Øystein Ringaker - Med bygdefolk i Nordland i 75 år

Illustrasjon: Per Langvik-Hansen