Møte startet med et sterk og personlig foredrag av Kåre Skogstad. Han fortalte om et liv som bonde der han sjonglerte alt som skulle gjøres, og at han aldri spurte noen om hjelp, til en situasjon der alt stoppet opp. Normalen var å yte, ha det vondt og træle til arbeidsoppgaver var gjort. Han beskrev årsaken til sykdommen med bl.a. stor arbeidsmengde, en kropp som etter hvert fikk flere og flere fysiske utfordringer, og som til slutt utløste en situasjon der han ikke lenger klarte å få kroppen til å gjøre det hodet sa, og til slutt endte med en total blackout på tre uker, der han ikke husker hva som skjedde.
Han fortalte om hvordan det var å være psykisk syk og om utfordringer som dette medførte. Han fortalte om møter med hjelpeapparatet som ikke hadde kunnskap om livet som gardbruker. Om ønsket om å kunne klare å redde noen dyr i en situasjon der myndighetene går inn og tar alt fra deg.
Han tok også opp tanker om hvordan vi kan unngå dette i framtida. Hvordan skal vi forhindre slike personlige tragedier som det er å miste livsgrunnlaget og livsverket sitt, samt forhindre dyretragedier der dyr dør.
Hvordan kan vi få de nærmeste til å forstå at noe er galt. Den syke klarer som regel å kamuflere sykdommen selv for de nærmeste.
Hvordan kan vi få samfunnet til å opptre mer humant når psykisk sykdom rammer?
Foredraget ga alle tilhørerne, som var opp mot 30 i tallet, mye å tenke over. De fleste som var i salen var sjøl gardbrukere som sto mer eller mindre alene i egen drift. Dette med "siste bonde i bygda" skaper en avstand og et mindre gjennomsiktig miljø enn tidligere, da samholdet gardbrukerne i mellom var der siden andre gardbrukere fantes. Ingen går til nabogarden og tar en kaffekopp lenger, eller blir med i fjøset for å gi ei benke eller diskutere driftsløsninger. Samarbeid mellom gardbrukere blir mindre og mindre både på redskap og drift. Dette skaper ensomhet og avstander til resten av samfunnet. Helsevesenet forstår ikke at det ikke hjelper å sykmelde så lenge ingen kan gå inn som avløser og arbeide de timene som må til for å få drifta til å gå rundt. Mattilsynet som er rigide i sin saksbehandling og ikke gir rom for alternativer når katastrofen rammer.
Bondens nettverk v/Gro Smeby avløste Skogstad. Bondens nettverk er et samarbeid mellom Midt-Gudbrandsdal landbrukskontor og landbrukskontoret i Nord-Fron. De er nylig i gang og ser at her er det fremdeles en del arbeid å gjøre, de må prøve seg litt fram. Et problem som ble løftet fram fra tilhørere var finansiering. Hvordan kan dette finansieres, her må det komme løsninger som sikrer tilbudet. Tilbudet spres nå mer og mer rundt i landet.
https://mglandbruk.no/2022/10/11/test-bondens-nettverk/
Oppland Bonde- og Småbrukarlag synes initiativet til de to lokallaga i Midtdalen som sto for det åpne var særdeles viktig. Det viktig at vi løfter problemstillingen om hvordan gardbrukeren har det på arbeid. Hva skjer med gardbrukeren når det stadig blir færre bønder og større enheter med større økonomiske forpliktelser. Når økonomi og drift ikke henger sammen.
Som Kåre Skogstad sa:
"Samfunnet må innrømme at innretningen på politikken er slik at vi skaper slike situasjoner".
Psykisk helse i landbruket.
"Hvor høyt skal en prate for at folk skal forstå at en trenger hjelp?"
Onsdag denne uka arrangerte Ringebu-Fåvang Bonde- og Småbrukarlag og Sør-Fron Bonde- og Småbrukarlag åpent møte om psykisk helse i landbruket.