Holli Mølle er innovative, og de har utviklet mange flotte produkter basert på økologisk korn og Trygve Nesje kunne røpe at det jobbes med at flere produkter som vil komme om ikke lenge!
De bidrar til at fokuset på økologisk korn øker gjennom sitt salg og dette gjør at hele 55 produsenter av økologisk korn kan levere til dem. De ønsker stadig nye produsenter velkommen.
Vi ønsker Holli Mølle lykke til og håper de går videre til landsfinalen hvor vinneren kåres på Grüne Woche i Berlin i januar 2024.
Juryens begrunnelse for tildelingen
Årets vinner etablerte mølle i driftsbygningen på familiegården i Spydeberg i 2007, men det har vært drevet møllevirksomhet i familien i mange hundre år opp mot 1700-tallet. Bedriften er en solid næringsmiddelbedrift som lager og omsetter mel og kornprodukter basert på norskprodusert korn. Bedriften produserer produkter av spelt, gamle kornsorter og hvete, alt økologisk dyrket.
Vinneren har gjennom sin virksomhet bidratt til å øke etterspørsel etter økologiske melprodukter. Dette har videre bidratt til økt økologisk kornproduksjon i Norge, og bidratt til økt andel forbruk av norsk korn som er viktig for selvforsyningsgraden for Norge. Det er 55 kornprodusenter som leverer på kontrakt til bedriften. Råvarene behandles med full sporbarhet slik at melet merkes med hvilken gård kornet kommer fra. Alt bedriften produserer av norskproduserte og økologiske råvarer bidrar til redusert transport, mindre bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel, og dermed økt miljømessig bærekraft.
Bedriften er svært bevisst på å bruke lokale arbeidstakere og leverandører ved oppgradering eller utbygging i bedriften.
Vinneren har også et sosialt engasjement som de viser gjennom å ansette mennesker med reduserte forutsetninger for arbeidslivet, og rekrutterer en stor del av arbeidstakerne gjennom NAV.
Til tross for at Holli Mølle i stor grad også er en råvareleverandør til næringsmiddelindustrien klarer de å ta ut priser som sikrer bra økonomisk overskudd. Dette oppnår de gjennom god profilering og utvikling av spennende produkter. Bedriften har stort fokus på produktutvikling for å dekke kundenes behov.
Samlet sett driver bedriften bærekraftig, både sosialt, økonomisk og miljømessig. Når de i tillegg er innovative og produserer spennende produkter av urgamle råvarer er kandidaten en klar vinner av årets BU-pris i Viken.
Fakta om BU-prisen i landbruket
Innovasjon Noreg deler kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
Det er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for dei som har etablert ei vellukka bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressursar.
Det vert kåra ein vinner i kvart fylke der prisen er på 50 000 kroner.
Dei fylkesvise vinnarane kjempar om den nasjonale prisen.