Seksten kommuner i Nord-Norge har gjennom selskapet Finnut AS sendt ut på anbud levering av matvarer. I Troms er Lavangen, Salangen, Sørreisa, Målselv og Balsfjord kommuner del av dette anbudet. Kontrakten skal inngås om få dager (01.03.2024) og skal gjelde i 4 år framover. Verdien vil raskt overstige 100 mill. kr. og kravet om detaljert distribusjon sammen med den detaljerte leveransen, vil sørge for at det kun vil være tre sentrale grossistfirmaer med adresse i Oslo som vil kunne konkurrere om leveransen.
Denne typen sentrale innkjøp har ei rekke negative konsekvenser kommunene må være klar over.
En grossist vil levere de varene han kan kjøpe og distribuere billigst. De sentrale lagrene ligger rundt Gardermoen, der importerte og sørnorske matvarer vil fylle opp lista til grossisten før utsending på trailer til Nord-Norge. Det betyr at lokale matvarer med stor sikkerhet ikke blir å finne i de kommunale kjøkken og kantiner dette gjelder. Kjøttdeig produsert på Andslimoen av nordnorsk kjøtt vil nå måtte konkurrere med sørnorsk og kanskje tysk kjøttdeig. Melk og ost fra Storsteinnes og Harstad kan bli erstatta av melk produsert på Jæren og i Trøndelag. Potet og grønnsaker som har vokst under midnattssola sine stråler, vil etter alle solemerker tape i konkurransen mot billigere varer av dårligere kvalitet og smak.
Når nordnorske kommuner legger sentrale innkjøpsordninger til grunn for sine innkjøp av matvarer, svekker de samtidig nordnorsk produksjon og videreforedling. Lokal handel og distribusjon blir utestengt. På denne måten blir lokalt næringsliv effektivt motarbeida av sine egne, nordnorske lokalpolitikere.
Det er et halvt år siden Totalberedskapskommisjonen la fram sin rapport. Stortinget skal i vår behandle saken. Rapporten er en eneste sammenhengende beskrivelse av hvordan beredskapen over tid er sterkt redusert gjennom fjerning av lokale lagre, svekking av lokal produksjon, svekking av lokalt næringsliv, og fraflytting. Kommunene sitt valg om sentrale innkjøp vil forsterke denne utviklinga. Det er det motsatte valget som må til.
Det er mulig å stille krav i utlysningsteksten for å tilgodese lokale produkter, til tross for prinsippet om fri konkurranse uavhengig av opprinnelsesland eller region. Regelverket er komplisert, og det er et stort behov for å sette seg inn i det. Troms Bonde- og Småbrukarlag forventer at kommunene bruker alle muligheter for å ta vare på lokalt næringsliv. Likevel vil selve prinsippet om sentrale innkjøp fungere veldig negativt.
Sentrale innkjøp må derfor vurderes opp mot egne beredskapsplaner, næringsplaner, landbruksplaner og andre relevante dokumenter, før nye innkjøpsavtaler utlyses.